Huren blijven stijgen, maar minder hard dan eerst

De huurprijzen van huizen in de vrije sector stijgen nog steeds, maar lang niet meer zo hard als een paar jaar geleden. Toch werd een huurhuis in een jaar tijd gemiddeld nog altijd 4,8 procent duurder.

Dat blijkt uit onderzoek van verhuurwebsite Pararius. Daarbij wordt gekeken naar de huurprijs voor nieuwe huurders, dus niet naar de jaarlijkse stijging van de huur voor iemand die blijft zitten waar hij zit.

De gemiddelde huur per vierkante meter bedroeg afgelopen kwartaal 16,77 euro per maand. Voor een huis van 50 vierkante meter betaal je gemiddeld dus zo’n 840 euro per maand.

Hoofdprijs in grote steden

Vooral in de grote steden betaal je de hoofdprijs, dat mag geen verrassing heten. Amsterdam staat fier bovenaan, met een vierkantemeterprijs van 23,68 euro. Dat is 41 procent duurder dan het landelijk gemiddelde.

In Utrecht, de op een na duurste stad, huur je voor 17,80 per vierkante meter. In Den Haag (16,34 euro) en Rotterdam (16,26 euro) is het wat goedkoper.

Stijging minder groot in Amsterdam

Maar de rek lijkt er juist in de steden wel een beetje uit. De prijzen stegen daar namelijk minder hard dan het landelijk gemiddelde. In Amsterdam werden de huren bijvoorbeeld maar 3,1 procent duurder.

Gemiddeld stegen de huren in de vijf grote steden (inclusief Eindhoven) met 3,4 procent. Minder dus dan het landelijk gemiddelde.

Goedkoop in Friesland

De goedkoopste provincie voor huurder is Friesland. Daar leg je gemiddeld slechts 9,30 euro neer per vierkante meter. Ook in Drenthe en Overijssel is huren relatief goedkoop.

Bron: msn.com
22 januari 2020