Huisdeal – STARTER VAN DE WEEK in De Telegraaf

Ⓒ RICHARD MOUW

AMSTERDAM – Een wens van veel oudere huiseigenaren is om de woning in te wisselen voor een (kleiner) huurhuis. Het is alleen de vraag of ze kunnen vinden wat ze zoeken. Huisdeal verhuurt aangekochte huizen daarom terug aan de voormalig eigenaren.

Oprichters Ruben Troostwijk (r.) en Taaf von Brucken Fock kennen elkaar uit de zandbak. Na loopbanen in onder andere de mobiele advertentiemarkt en bij diverse startups waren beiden toe aan een nieuwe uitdaging.

Het duo zag veel technologische ontwikkeling binnen het vastgoed en het resultaat van een eigen onderzoek naar knelpunten in de Nederlandse markt was tweeledig. „Ten eerste is het bepalen van een verkoopprijs lastig, dat zou moeten worden geautomatiseerd. Een tweede probleem is dat overwaarde na het pensioen vaak in de stenen blijft zitten. Zonde, zeker wanneer er verder geen eigen vermogen is. Bovendien is het veel leuker om de kinderen met een warme hand geld te schenken”, vertelt Troostwijk.

Overwaarde

In eerste instantie is de dienst bedoeld voor huiseigenaren die alleen nog inkomen uit pensioen hebben én overwaarde op het huis. De eerste stap in het Huisdeal-proces is daarom een online test die uitwijst of een verkoopdeal in het financiële plaatje past. Zo ja, wordt automatisch een biedproces gegenereerd. Nu doen de ondernemers dat handmatig, maar een algoritme kan dit proces automatiseren.

“Wij nemen groot onderhoud over”

Na acceptatie van een voorlopig bod volgt een kennismakingsgesprek en taxatie. „Hiervoor hebben we straks accountmanagers nodig, vooralsnog runnen we de boel met zijn tweeën”, zegt Troostwijk. „We proberen scherp in te kopen, maar we zullen nooit helemaal onderaan gaan zitten. Het is juist niet de bedoeling dat je je hele overwaarde kwijt bent aan huur.”

Het verdienmodel bestaat uit huurinkomsten (gemiddeld 5% van de koopprijs) die hoger zijn dan de financieringskosten en de kans om het huis met winst te verkopen. „Je huurt minimaal twee jaar en de eerste twee jaar gaat de huur niet omhoog. Wij nemen groot onderhoud over en kunnen aanpassingen doen waarmee de klant langer in het eigen huis kan blijven wonen, zoals een inloopdouche of traplift. In de toekomst komen er wellicht ook maaltijd- en mobiliteitsservices bij.”

Ook weten of Huisdeal interessant is voor u? Doe de test, klik hier.

Bron: De Telegraaf
17 september 2018